skip to Main Content
Развитие на предприемачеството

Развитие на предприемачеството

Предприемачите са двигателите на развитието на всяко едно общество. Колкото и помпозно да е това изречение то е напъло вярно. Причината е, че предприемачите са единствените хора, които създават нещо реално. От там нататък вече държавата или други организации могат да влияят върху неговото преразпределение но реално не създават нищо ново като блага.

Ето защо е  важно за всяка една държава  да стимулира предприемаческото мислене в младите хора от най-ранна възраст. Това от една страна е най-готината професия, защото от теб зависи какво ще направип, но от друга страна е и най-трудната професия. Може би поради тази причина много малко хора като процент от населението всъщнсст са предприемачи. Със сигурност по-малко от 5%.  Как да стимулираме тогава учениците и студентите да станат предприемачи? В последните години добиха голяма популярност стартъпите. Това си е  предприемачество но по-специфично. Свързано е с технологиите и предполага бизнеса да се развива много бързо. Този тренд със стартъпите донякъде измести фокуса само върху тях и младите хора забравиха, че да отвориш една пицария или автосервиз също е предприемачество и обществото има нужда и от такива бизнеси.  Те даже са в оснвоата на икономиката на всяка една държава.

Младите хора коже би се притесняват, че бизнеса им ще фалира и че ще се провалят. Най-вероятно е да се случи точно това понеже статистиката казва, че около 90% от новосъздадените бизнеси фалират в рамките на три години. Те обаче не трябва да забравят, че дори да фалират то през времето през което са се опитвали да развият свой собствен бизнес са научили толкова много в различни области, че никоя друга професия не може да им даде толкова много знания и опит както предприемачеството.

Много е хубаво, че покрай стартъп културата псоледните години вече има не малко организации, които помагат с обучението по предпричаество за да може хората да са подготвени за това с което ще се сблъскат. Това важи за организации като  Junior Achievement, която има за цел да обучава ученици и се стигне  до различни акселераторски програми за студенти и млади хора. Също вече има и доста информация в интернет а наскоро излезе и книга за това как да направиш стартъп в България. Казва се „Стартъп в BG” и много практично прследява развитието на два стартъпа от идеята до края.

Back To Top